EMDR - Eye Movement Desensitization
and Reprocessing

Effektiv behandling til tilstande med stress og stærke følelser

EMDR er en forkortelse for Eye Movement Desensitization and Reprocessing.
EMDR-terapi er en evidensbaseret psykoterapi udviklet til behandling af PTSD (Post Traumatisk Stress Disorder). WHO anbefaler EMDR terapi til børn, unge og voksne som en effektiv terapi til behandling af PTSD og forhøjede stresstilstande. Derudover har EMDR vist sig at være en effektiv behandling af en lang række andre psykiske og kropslige problemstillinger, som angst og panikfølelser, sorg, reaktioner på fysiske sygdomme, depressioner og andre tilstande, som kan være forbundet med stærke følelser.
EMDR-terapi omfatter en kombination af samtale om problemet, anvendelse af standardiserede protokoller kombineret med at hjernen og kroppen stimuleres skiftevis i højre og venstre side. I et behandlingsforløb vil der indgå bearbejdning af oplevelser i fortiden, svære situationer i nutid samt mestring af fremtidige udfordringer.

Når traumer fryser fast opstår uhensigtsmæssige reaktioner

For at forstå hvordan EMDR virker, er det godt at vide, hvad der sker når et menneske oplever noget voldsomt, som kan blive traumatisk. I EMDR-terapi defineres traumer som oplevelser, der har overskredet hjernens naturlige kapacitet til at bearbejde og forstå det, der sker. Forskning viser, at når et menneske bliver meget bange eller på anden måde oprevet, stopper den almindelige hukommelsesbearbejdning, fordi det autonome nervesystem går i alarmberedskab og mere primitive hjernestrukturer tager over. Når oplevelsen er overstået, kan den ikke bearbejdes som normalt, fordi der er sket en frakobling mellem de forskellige systemer i hjernen. Kroppen forstår således ikke at situationen er overstået. Dette medfører, at erindringen efterfølgende ikke er integreret og lagret ligesom andre erindringer, men i stedet fortsætter med at virke meget voldsom og vedvarende kan påvirke følelsesmæssigt og kropsligt. Oplevelser der er traumatisk lagret i hjernen, giver negative tanker (fx jeg er i fare), ubehagelige følelser (fx angst) og kropsfornemmelser (fx (fx hjertebanken, ondt i maven) og dermed uhensigtsmæssige reaktioner i nutid (fx undgåelse).

En hændelse kan på den måde være ”fastfrosset” i hukommelsen.  At tænke på den traumatiske hændelse kan føles lige så ubehageligt, som da man oplevede det første gang, fordi billeder, lyde, lugte og følelser ikke har forandret sig. Sådanne erindringer kan have en vedvarende negativ effekt, der forstyrrer måden man oplever verden, andre mennesker og sig selv.

Konkret hjælp til bearbejdning af oplevelsen

EMDR-terapi lader til at sætte bearbejdningen af en oplevelse i gang, på samme måde, som det der sker under REM (Rapid Eye Movement) søvnen. Øjenbevægelserne eller den rytmiske stimulation af kroppen kombineret med en eksponering for erindringer, som man hidtil har forsøgt at undgå, har en beroligende effekt på det autonome nervesystem og sætter en bearbejdning af erindringen i gang. Bearbejdningen foregår ved, at den ubehagelige situation i fortiden ”aktiveres” og derefter påvirkes kroppen i skiftevis højre og venstre side enten via ”øjenbevægelser” eller ”tapping”.

Fysiske erindringer kobles med en sammenhængende fortælling

Når en traumatisk oplevelse bearbejdes med EMDR-terapi, kan de fysiske erindringer og følelser kobles til en sammenhængende fortælling om hændelsen og man får en oplevelse af, at den ubehagelige situation er overstået og ligger i fortiden. Man holder op med at genopleve det ubehag, som tidligere blev aktiveret, når man blev mindet om den traumatiske oplevelse. Mareridt og angst reduceres og man får mere overskud til at leve det liv man gerne vil leve, i og med at man får en mere positiv oplevelse af sig selv og sine handlemuligheder i nutid og fremtid. Efter behandlingen kan man stadig huske, hvad der er sket, men det er mindre ubehageligt at tænke på.

Metoden er udviklet af bl.a. Francine Shapiro.

Link til mere viden om EMDR:

www.emdr.dk