EFT - Emotionsfokuseret terapi

Konflikter og svære oplevelser i parforholdet styres ofte af dybere følelser, som vi ikke altid er bevidste om. Følelser kan drive os ind i mønstre, som vi kommer til at sidde fast i som par. Derfor giver det mening og stor effekt at arbejde emotionsfokuseret, da det er at gå til roden af problemet, fremfor at plukke toppen

Et virksomt fokus på følelser

Emotionsfokuseret terapi (EFT) er en metode, der står på et solidt forskningsmæssigt fundament, og som har vist sig at være særdeles effektiv i arbejdet med par og relationer. Idet metoden trækker på tilknytningsteorien, medtænkes vores tidligere erfaringer med relationer som vigtig viden. Derudover er tilgangen også tæt beslægtet med systemiske og oplevelsesorienterede metoder, hvilket i praksis betyder, at der er et her og nu fokus, hvor man undersøger både sunde og destruktive mønstre i relationer.
I individuel terapi vil terapeuten have fokus på indre konflikter og

Negative mønstre brydes og positive mønstre opstår

I relationsarbejde (fx parterapi/familiesamtaler) arbejder man på at afdække de negative mønstre, som er med til at skabe konflikter eller afstand i forholdet, og terapeutens rolle vil være at hjælpe begge parter til at komme dybere ind i de grundliggende længsler og udfordringer, der ligger bag disse mønstre. I takt med at de negative mønstre brydes, vil der skabes nye og mere positive mønstre i relationen. Der vil skabes konkrete anledninger til reparation, betydningsfulde budskaber og dybere forståelse og anerkendelse af hinanden.

Terapeuten går forrest.

I emotionsfokuseret parterapi vil terapeuten være en tydelig facilitator af et undersøgende arbejde af de udfordringer, som parret ønsker hjælp til. Man vil som klient opleve at terapeuten forholder sig aktivt støttende ift. kommunikationen og stemningen i rummet, mens de forskellige perspektiver foldes ud. Terapeuten gør en stor indsats for at sikre at samarbejdet er stærkt og når det lykkes, vil man som klient opleve at blive set og forstået på et dybere plan. På denne måde skabes der et trygt rum, hvor nye vinkler og erfaringer kan opstå, og hvor der allerede i løbet af sessionen vil være muligheder for at genetablere en tryg og givende kontakt til hinanden. Det vil, i takt med at arbejdet skrider frem, også blive mere tydeligt hvilke arbejdspunkter der skal arbejdes med individuelt, og hvilke punkter parret sammen skal være opmærksomme på.

Hjælp til rummelighed og accept af følelser

Grundlæggende hjælper det terapeutiske arbejde med at skabe mere plads til at være sig selv med alle de forskellige følelser der er til stede og til at håndtere dem på bedre måder, både individuelt og sammen.

Metoden er udviklet af blandt andre Sue Johnson og Leslie Greenberg, og anvendes både i par- og individuel terapi. Hvis du har lyst til at læse mere, så kan bogen ”Hold mig” af Sue Johnson anbefales. På hjemmesiden www.dkceft.dk kan du finde links til videre inspiration.